logo ydrotomo 1
logo hlesion

ΗΛΕΣΙΟΝ ΑΜΚΕ

O Οργανισμός Ηλέσιον από το 2008 καλλιεργεί στην Ανθήλη βιολογικό ρύζι και ψυχανθή σε ερευνητικό επίπεδο. Η βάση καλλιέργειας είναι η φυσική βιολογική γεωργία, με βάση τις αρχές της βιολογικής γεωργίας των κανονισμών της ΕΕ και των ερευνών του Fukuoka και του μαθητή του στην Ελλάδα Παν. Μανίκη.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο Οργανισμός Ηλέσιον από το 2008 καλλιεργεί στην Ανθήλη βιολογικό ρύζι και ψυχανθή σε ερευνητικό επίπεδο. Η βάση καλλιέργειας είναι η φυσική βιολογική γεωργία, με βάση τις αρχές της βιολογικής γεωργίας των κανονισμών της ΕΕ και των ερευνών του Fukuoka και του μαθητή του στην Ελλάδα Παν. Μανίκη. Ο Παναγιώτης Μανίκης, αγροτογεωπόνος, έχει ιδρύσει το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας στην Έδεσσα και είναι σύμβουλος του οργ. Ηλέσιον.

Ο Συντονιστής Φορέας του έργου, αναλαμβάνει τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

1.1 Τον συντονισμό του έργου και της ΕΟ.

1.2 Την συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης στήριξης για τη δράση 2.

1.3 Την συμπλήρωση και υποβολή του σχεδίου δράσης του προτεινόμενου έργου για τη δράση.

1.4 Τη ρύθμιση των διαδικασιών υλοποίησης του έργου.

1.5 Την επικοινωνία με τον αρμόδιο ΕΦΔ και τη συνεχή ενημέρωση των μελών της ΕΟ.

Μετά την έγκριση της δράσης 2, ο συντονιστής θα αναλάβει τον συντονισμό του έργου, την συγκέντρωση των στοιχείων του έργου και την δημιουργία συμπερασμάτων. επίσης, μέρος της προβολής και διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου, την ασφάλιση του έργου και τον λογιστικό έλεγχο του έργου με ορκωτούς λογιστές.

Το Ηλέσιον θα αναλάβει την καλλιέργεια του ψυχανθούς και της ορύζης.

Ο οργανισμός Ηλέσιον θα αναλάβει την καθοδήγηση και την μερική επιστημονική εποπτεία της καλλιέργειας. Επιπρόσθετα και συνεπικουρούμενος από τους εταίρους και ειδικά σε τεχνικά θέματα, θα υλοποιήσει κατασκευές για την παροχή νερού, κατασκευές ελέγχου και μέτρησης ύδατος, προμήθεια και εγκατάσταση μηχανημάτων ακρίβειας καλλιέργειας, συστήματα ασφάλειας και φωτοβολταϊκά.

logo panepisthmio

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Το ΕΚΠΑ είναι ΝΠΔ Δ. Το τμήμα Χημείας ανήκει στο ΕΚΠΑ και το εργαστήριο χημείας τροφίμων ανήκει στον τομέα ΙΙ του τμήματος Χημείας. Το 1922 το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ απέκτησε την Εδρα της Χημείας Τροφίμων και είναι απο τα πρώτα τμήματα της Χημείας Τροφίμων στην Ελλάδα. Σήμερα το εργαστήριο δραστηριοποιείται σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα, παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες στην ανάλυση τροφίμων τόσο σε δημόσιους φορείς όσο και σε επιχειρήσεις και απαρτίζεται απο τρια μέλη ΔΕΠ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός βιοδραστικών συστατικών (πολυφαινόλες, βιταμίνες, καροτενοειδή) τροφίμων (π.χ. αφεψημάτων, φυτικά προϊόντα) και αιθερίων ελαίων και μελέτη της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας.

Μελέτη των επιπέδων βαρέων μετάλλων (όπως Cd, Pb, Hg, As) σε τρόφιμα ελληνικής προέλευσης (Φυτικά και Ζωϊκά) και σε μεταποιημένα τρόφιμα (π.χ. κονσερβοποιημένα) καθώς και μετανάστευση τους απο τη συσκευασία στο τρόφιμο.

Mύκητες στα τρόφιμα, απομόνωση και ταυτοποίηση τοξικών μεταβολιτών τους σε αυτά.

Μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν την βιοσύνθεση των τοξικών μεταβολιτών των μυκήτων σε αγροτικά προιόντα Ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδων προσδιορισμού μυκοτοξινών στα τρόφιμα.

Mελέτη αλλεργιογόνου δράσης τροφίμων και γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών.

Ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός των λιπιδίων υδρόβιων βρώσιμων οργανισμών (ψαριών και θαλασσινών) [κυρίως των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (EPA, DHA), στερολών, τριγλυκεριδίων, των φωσφολιπιδίων, καροτενοειδών], καθώς και των απαραίτητων μετάλλων για την εκτίμηση της διατροφικής τους αξίας.

EΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ EΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Yγροχρωματογραφία Yψηλής Aπόδοσης (HPLC) Aεριοχρωματογράφος (GC) Φασματοφωτόμετρο Yπεριώδους (UV) Aπλά φωτόμετρα, Συσσωρευματόμετρο, Λυοφιλοποιητής, Mετρητής σπινθηρισμού υγρών Συσκευή ηλεκτροφόρησης Aπαγωγός νηματικής ροής Φυγόκεντροι, Mικροσκόπια, Συσκευή μέτρησης αριθμού μικροοργανισμών Aυτόκαυστα, Eπωαστικοί κλίβανοι, Συσκευή προσδιορισμού αζώτου κατά Kjeldahl.

Τέλος το εργαστήριο συμμετείχε στον διαγωνισμό Ecotrophelia 2018 και κατέκτησε τρίτο βραβείο για το προϊόν “Herbaqua”, νερό προστιθέμενης αξίας με την προσθήκη υδατικών εκχυλισμάτων βοτάνων.

Μετά την έγκριση της δράσης 2 και καθ όλη τη διάρκεια του έργου, το Εργαστήριο Χημείας τροφίμων του ΕΚΠΑ, θα αναλάβει την ανάλυση των βασικών στοιχείων του εδάφους και στο τέλος την συγκριτική ανάλυση των διατροφικών στοιχείων της ορύζης.

Ο Οργανισμός Ηλέσιον από το 2008 καλλιεργεί στην Ανθήλη βιολογικό ρύζι και ψυχανθή σε ερευνητικό επίπεδο. Η βάση καλλιέργειας είναι η φυσική βιολογική γεωργία, με βάση τις αρχές της βιολογικής γεωργίας των κανονισμών της ΕΕ και των ερευνών του Fukuoka και του μαθητή του στην Ελλάδα Παν. Μανίκη.

logo epixeirein

ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων

Η εταιρεία Επιχειρείν Σύμβουλοι επιχειρήσεων είναι συμβουλευτική επιχείρηση με μακρά πείρα και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό στην υποστήριξη και διαχείριση έργων και προγραμμάτων.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Aναπτύσσει μέσω του εξειδικευμένου προσωπικού της και σε συνεργασία με Παν/μια και Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού ευρύ φάσμα ευφυών συστημάτων διαχείρισης και operations management , στους τομείς της Εφοδιαστικής, της Αγροτοδιατροφής, των GIS & του data mining, παρέχοντας ανοικτές ή διαβαθμισμένες πλατφόρμες διαχείρισης προς τους πελάτες της ή το κοινό.

Το Επιχειρείν είναι πιστοποιημένο με σύστημα διαχείρισης ποιότητας κατά ISO 9001:2015

Διαθέτει Εταιρική Ιστοσελίδα προσβάσιμη σε ΑμεΑ www.epihirin.gr

Διαθέτει εξειδικευμένα λογισμικά για την διαχείριση έργων καθώς και project management όπως και εξειδικευμένα λογισμικά ανάπτυξης λογισμικού.

Είναι Ενταγμένη στο Πρόγραμμα Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ με το έργο Σύστημα έξυπνης δρομολόγησης διανομής σε αστικό περιβάλλον Σύστημα βελτιστοποίησης ευφυών δικτών εφοδιαστικής Τ1ΕΔΚ-02266.

Επίσης σχετικά με την αγροτοδιατροφή έχει υλοποιήσει τα έργα Ανάπτυξη καινοτόμου μεθοδολογίας για τον προσδιορισμό της αυθεντικότητας των οσπρίων και διαφοροποίηση της βοτανικής και γεωγραφικής προέλευσηςτων ειδών Phaseolus coccineus με χρήση της φασματοσκοπικής τεχνικής FT-IR και χημειομετρικών μεθόδων” στο Πλαίσιο του προγράμματος ΠΑΒΕΤ 2013 ως συντονιστής του έργου για την εταιρεία 3Α και το Γεωπονικό Πανμιο.

Το ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, ιδρύθηκε το 1999 από μια μεικτή ομάδα έμπειρων και νέων εξειδικευμένων επιστημόνων, με σκοπό την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα.

Σήμερα κατέχει πρωταγωνιστική θέση στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας & Θεσσαλίας στο χώρο των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών με γραφεία στην Αθήνα, Χαλκίδα & Λαμία.

Οι υπηρεσίες που παρέχει το ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ καλύπτουν όλο το φάσμα των επιχειρησιακών λειτουργιών με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της Χρηματοδότησης και Διαχείρισης Επενδυτικών Σχεδίων, του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, της Οργάνωσης των Επιχειρήσεων, της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Στελεχών και εργαζομένων καθώς και της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στο Δημόσιο Τομέα.

Επίσης η εταιρεία είναι πιστοποιημένη με σύστημα διαχείρισης ποιότητας για την διαχείριση έργων

Έχει εγκαταστήσει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις :

• 220 πιστοποιημένα Συστήματα Διαχείρισης ποιότητας ISO9001:2008/2015

• 115 πιστοποιημένα Συστήματα Ασφαλούς παραγωγής τροφίμων ISO 22000:2005 (HACCP / IFS/ BRC, με συνεργάτες HALAL / COSER)

• 22 πιστοποιημένα Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001

• 12 πιστοποιημένα Συστήματα Ασφάλειας & Υγιεινής στην εργασία ISO 18001

• 8 Πιστοποιημένα Διαχειριστικής Ικανότητας οργανισμών Δημοσίου

• 6 Πιστοποιημένα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας των πληροφοριών ISO

• 18 Πιστοποιήσεις προϊόντων με CE27001:2013

• 4 Πιστοποιήσεις προϊόντων EcoLabel

 

Μετά την έγκριση της δράσης 2 και για το σύνολο του έργου η εταιρεία ΑΙΚ. ΖΗΚΑ και Ε. ΚΑΙΛΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ, Επιχειρείν Σύμβουλοι επιχειρήσεων, η οποία διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία διαχείρισης και υλοποίησης ερευνητικών έργων θα αναλάβει την ανάπτυξη της δίγλωσσης ιστοσελίδας με το πρότυπο WCAG 2.0 για την προβολή του έργου, της πορείας υλοποίησής του των παραδοτέων και τεκμηρίων καθώς και των αποτελεσμάτων αυτού. Επίσης θα αναλάβει τις ενέργειες για δημιουργία report προόδου του έργου για τους φορείς που δεν δύνανται λόγω τεχνογνωσίας.

Επίσης την Συγκέντρωση, έλεγχο και καταλογοποίηση των οικονομικού και φυσικού αντικειμένου του έργου και υποβολή τους προς τον Συντονιστή του έργου.

Τον συντονισμό για την διεξαγωγή ημερίδων προβολής προώθησης και τον σχεδιασμό όποιου υλικού προβολής και προώθησης απαιτηθεί ηλεκτρονικού ή και εντύπου.

Τέλος θα συμμετέχει με τα εξειδικευμένα στελέχη του στην ανάπτυξη η και ενσωμάτωση των λογισμικών των συστημάτων precession agriculture.

logo stevia

Stevia Hellas Coop​

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβια Ελλάς, με έδρα τη Λαμία Φθιώτιδας, αποτελεί Πρότυπο Συνεταιρισμό καλλιέργειας και τυποποίησης προϊόντων με στέβια.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβια Ελλάς, με έδρα τη Λαμία Φθιώτιδας, αποτελεί Πρότυπο Συνεταιρισμό καλλιέργειας και τυποποίησης προϊόντων με στέβια.

Ιδρύθηκε το 2012, ενώ απαρτίζεται από 87 παραγωγούς και μια 10μελή ομάδα διοίκησης. Από τις αρχές του 2015, περνώντας με επιτυχία τα στάδια δοκιμών και πειραμάτων στην καλλιέργεια, όπως και της εύρεσης συνεργάτη στην Ευρώπη για την μεταποίηση των φύλλων, έχει αρχίσει να διανείμει τα προϊόντα του με το brand name “La Mia Stevia” τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στις δράσεις του Συνεταιρισμού, συγκαταλλέγονται η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, RurInno, RurAction, στα οποία τα μέλη του Συνεταιρισμού εκπαιδεύονται πάνω σε θέματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αγροτικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας αγροτικών περιοχών.

Επίσης, έχει καταφέρει να είναι ο μοναδικός συνεταρισμός Πανευρωπαϊκά, ο οποίος καλλιεργεί στέβια σε μεγάλη κλίμακα, ενώ το προϊόν του αποτελεί το μοναδικό 100% Ευρωπαϊκό, από Ελληνικά φύλλα στέβιας

Οι παραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβια Ελλάς, θα διαθέσουν ή θα προσλάβουν έμπειρο, ικανό και επαρκές ανθρώπινο δυναμικό, ενώ θα παρέχουν ή θα μισθώσουν επαρκή μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.

Μετά την έγκριση της δράσης 2 οι παραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβια Ελλάς, θα υποβοηθήσουν στην αμειψισπορά του ψυχανθούς καθώς και στις καλλιεργητικές προπαρασκευές και μέριμνες ενώ θα δραστηριοποιηθούν επίσης στην προβολή και προώθηση του έργου τόσο τοπικά όσο και υπερτοπικά μέσω του δικτύου στο οποίο συμμετέχου.

logo trofino

Trofino Αφοί Αργυράκη ΑΕΒΕ​

Η “TROFINO”, με τους αδελφούς Αργυράκη (ΑΦΟΙ ΑΡΓΥΡΑΚΗ ΑΕΒΕ), βιομηχανία τροφίμων από το 1924 που δημιούργησαν τον ορυζόμυλο. Ο οργ. Ηλέσιον από την πρώτη στιγμή συνεργάστηκε με την TROFINO γιατί ήταν βιολογικός ορυζόμυλος. Εκεί γίνεται η αποξήρανση, διαχωρισμός, αποφλοίωση, υγροθερμική επεξεργασία και τυποποίηση του ρυζιού, όπως επίσης ο έλεγχος υγρασίας και αντοχής των προϊόντων.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η “TROFINO”, με τους αδελφούς Αργυράκη (ΑΦΟΙ ΑΡΓΥΡΑΚΗ ΑΕΒΕ), βιομηχανία τροφίμων από το 1924 που δημιούργησαν τον ορυζόμυλο. Ο οργ. Ηλέσιον από την πρώτη στιγμή συνεργάστηκε με την TROFINO γιατί ήταν βιολογικός ορυζόμυλος. Εκεί γίνεται η αποξήρανση, διαχωρισμός, αποφλοίωση, υγροθερμική επεξεργασία και τυποποίηση του ρυζιού, όπως επίσης ο έλεγχος υγρασίας και αντοχής των προϊόντων.

Ιδρύθηκε το 2012, ενώ απαρτίζεται από 87 παραγωγούς και μια 10μελή ομάδα διοίκησης. Από τις αρχές του 2015, περνώντας με επιτυχία τα στάδια δοκιμών και πειραμάτων στην καλλιέργεια, όπως και της εύρεσης συνεργάτη στην Ευρώπη για την μεταποίηση των φύλλων, έχει αρχίσει να διανείμει τα προϊόντα του με το brand name “La Mia Stevia” τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στις δράσεις του Συνεταιρισμού, συγκαταλλέγονται η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, RurInno, RurAction, στα οποία τα μέλη του Συνεταιρισμού εκπαιδεύονται πάνω σε θέματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αγροτικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας αγροτικών περιοχών.

Επίσης, έχει καταφέρει να είναι ο μοναδικός συνεταρισμός Πανευρωπαϊκά, ο οποίος καλλιεργεί στέβια σε μεγάλη κλίμακα, ενώ το προϊόν του αποτελεί το μοναδικό 100% Ευρωπαϊκό, από Ελληνικά φύλλα στέβιας

Μετά την έγκριση της δράσης 2, η βιομηχανία ΑΦΟΙ Αργυράκη ΑΕΒΕ θα αναλάβει την μεταφορά των προϊόντων στις εγκαταστάσεις της, τον έλεγχο των βασικών στοιχείων της ορύζης (υγρασία, σπαστικότητα, απόδοση κ.λπ.).

Θα προχωρήσει στην επεξεργασία της ορύζης με αποφλοίωση και τυποποίηση.

Scroll to Top